Jedzenie
W jakiej temperaturze wędzić poszczególne produkty?

W jakiej temperaturze wędzić poszczególne produkty?

Wędzenie to wielowiekowa metoda, dzięki której możemy nadać przetworom mięsnym a także rybom, wyjątkowego smaku i aromatu. Produkty wędzone są także idealnym sposobem na zdrowy, smaczny a w szczególności pozbawiony konserwantów posiłek. W jaki sposób kompleksowo przygotować się do wędzenia potraw oraz w jakiej temperaturze powinno się wędzić wybrane produkty?

Mięso

Wędzenie mięsa w głównej mierze odbywa się dwoma metodami – na zimno albo na ciepło. Każdą z tych metod charakteryzuje przede wszystkim inna temperatura. W zależności od tego jaką metodę wybierzemy, powinniśmy:

  • decydując się na sposób wędzenia na ciepło, wybieramy jednocześnie skrócony czas realizacji. Wędzenie dymem na ciepło trwa zazwyczaj od pół godziny do maksymalnie dwóch godzin zegarowych oraz przebiega w temperaturze od około 22 do max 45 stopni celsjusza.
  • gdy zdecydujemy się na metodę wędzenia na zimno, powinniśmy być gotowi na dłuższy proces, aniżeli przy metodzie wędzenia na gorąco. Wędzenie na zimno odbywa się w temperaturze od 10 do maksymalnie 30 stopni. Proces wędzenia na zimno wymaga także więcej czasu, gdyż ta metoda wędzenia może potrwać nawet kilka dni.

Każdy z wymienionych wyżej procesów powinien być również przeprowadzony w odpowiedniej wilgotności.

Ryby

Wędzone ryby są przysmakiem które serwowane jest nie tylko w terenach nadmorskich. Wiele ludzi podejmuje decyzję o wędzeniu ryb w samodzielnie przygotowanych wędzarniach. Proces wędzenia ryb jest bardzo podobny, do wyżej opisanego wędzenia przetworów pochodzenia mięsnego. Metody również są dwie: na zimno oraz na ciepło. Podczas wędzenia na zimno, musimy pamiętać, by temperatura podczas wszystkich etapów nie przekroczyła 44-55 stopni. Jest to prawidłowa temperatura, w której uzyskamy oczekiwany efekt.

W jaki sposób zbudować prywatną wędzarnie

Stworzenie własnej wędzarni jest zaskakująco banalne. Należy przygotować w pierwszej kolejności drewno, którego mamy zamiar użyć do wędzenia produktów. Sposobów na zrobienie wędzarni istnieje dużo, dobór odpowiedniej jest zależny od tego, jak mamy zamiar wędzić i jaki nakład finansowy chcemy przeznaczyć na ten cel. Nieodłącznym elementem są drzwiczki do wędzarni, które są bardzo istotne w procesie utrzymania prawidłowej temperatury oraz prawidłowej ilości dymu.