
Pierogi – czym różnią się polskie od takich z innych zakątków świata
Pierogi w naszym kraju są powszechnie znanym daniem. Wiele z Was pewnie myśli, że to nasze oryginalne danie i w żadnym innym państwie go nie znajdziemy. W tym przypadku mylicie się dlatego, że to jedzenie znajdziemy w wielu innych państwach, ale za każdym razem będzie miało lekko inny smak. Czym odróżniają się polskie pierogi od gruzińskich chinkali albo hiszpańskiej empanady?
Materiał powstał z pomocą firmy Bacha – formierki do pierogów dla restauracji.
Pierogi w Polsce
W Polsce spotkamy pierogi z nadzieniem słodkim i słonym. Często spotykane są pierogi z grzybami, mięsem oraz słodkie z twarogiem i jagodami. Te słone lubimy jeść z podsmażoną cebulką lub też ze skwarkami, te słodkie ze śmietaną, jogurtem lub po prostu posypane cukrem. Pierogi w Polsce zazwyczaj gotujemy we wrzątku, ale spotykamy się też z takimi, które są smażone i pieczone. Robienie pierogów w domach jest przeważnie dosyć czasochłonną robotą dlatego wszędzie tam, gdzie trzeba ich zrobić bardzo dużo, przydadzą się gastronomiczne maszyny do pierogów.
Pierogi na świecie
W Indiach spotkać możemy trójkątne pierogi, które nazywają się samos. Będą one smażone na głębokim tłuszczu i kupimy je w Azji i niektórych rejonach Afryki, a podawane są z dodatkiem sosu miętowego.
Tak naprawdę to Chiny są krajem, z którego przywędrowały do nas pierogi. Tam danie to nazywa się wonton i zazwyczaj podawane jest jako dopełnienie do zup. Tradycyjnie nadzienie robi się z mielonej wieprzowiny, krewetek lub ostryg, oleju sezamowego i sosu sojowego.
We Włoszech znajdziemy parę różnego rodzaju pierogów. Począwszy od kwadratowych ravioli, które nadziewane są warzywami, serem oraz mięsem, przez tortellini, które w przeważnie są z farszem z cielęciny albo wieprzowiny, aż po agnolotti, które zjemy w rejonach Piemontu i będą wypełnione pieczoną wołowiną z warzywami.
Ostatnimi czasy bardzo popularne są dania gruzińskie, a razem z nimi pierożki chinkali. Są to duże kołduny, które w środku mają zupę. Na początku trzeba wypić ją ze środka, a dopiero w następnej kolejności skonsumować resztę pieroga.
Pierogi znajdziemy również w Hiszpanii pod nazwą empanada. Są one smażone, a farsz jest przeważnie mięsny lub warzywny. Ciasto tych pierogów różni się w zależności od części Hiszpanii.
Blisko wschodniej granicy Polski zobaczymy także białoruską i litewską wersję tej potrawy czyli kołduny.
Przygotowywanie pierogów
Standardowymi składnikami na ciasto do pierogów jest mąka i woda. Są ludzie, którzy dodają do niego też jajko, inni mówią, że jest to powodem tego, że ciasto robi się mało elastyczne, więc tego nie dodają. Ciasto na pierogi powinno być doskonale wyrobione, dzięki temu stanie się elastyczne i nie będziemy mieli problemu z rozpadaniem się ani podczas lepienia, ani podczas gotowania.
Zrobione ciasto trzeba rozwałkować, a potem wykrawać z niego kółka, do których trzeba nałożyć farsz kolejno złączyć ze sobą końcówki i zalepić. Ważne jest aby dokładnie skleić ciasto, żeby przez przypadek pieróg nie rozpadł się w czasie gotowania. Zarówno wałkowanie jak i klejenie można wykonywać samodzielnie, ale można również wykorzystać do tego formierkę do pierogów. Niewielkie formierki spokojnie można używać w mieszkaniu, te większe gastronomiczne maszyny do pierogów raczej widuje się w pierogarniach albo innych lokalach, które robią ogromne ilości pierogów.