Jedzenie

Czym charakteryzuje się kuchnia wietnamska? Co zjesz w barze wietnamskim w Warszawie?
Współcześnie na terenie Warszawy można znaleźć mnóstwo barów wietnamskich. Kuchnia wietnamska ma wielu miłośników, chociaż w dalszym ciągu przegrywa z z kuchnią chińską oraz japońską. O czym powinno się wiedzieć odnośnie kuchni wietnamskiej? Jakie wietnamskie dania można zjeść w Warszawie? Tekst został napisany dzięki wsparciu baru orientalnego Orient Express z Warszawy.
Kuchnia wietnamska – co powinno się na jej temat wiedzieć?
Najważniejszym czynnikiem, który uformował dania wietnamskie jest przede wszystkim położenie geograficzne regionu, z którego pochodzi. Wietnam leży niedaleko linii brzegowej, a w dodatku jego nieduża odległość od rzek obfituje w mnóstwo ryb oraz owoców morza. W Wietnamie uprawia się dużo ryżu i warzyw, dlatego dań wietnamskich. Bardzo popularna jest mięso wołowe, czarny pieprz i ostra papryczka, które można znaleźć w większości potraw. Nie brakuje w nich też jajek czy makaronu. Kuchnia z Wietnamu uważana jest za jedną z najlepszych diet azjatyckich – pod tym względem zajmuje czołowe miejsce też na świecie. Dla kuchni wietnamskiej typowy jest sposób jedzenia – wykorzystuje się do tego pałeczki.
Jakie smaki można znaleźć w daniach wietnamskich?
W daniach wietnamskich można wyraźnie wyczuć dwa główne smaki – słony, który pochodzi od ryb i chętnie stosowanego sosu sojowego, a także słodki, ponieważ Wietnamczycy słyną z zamiłowania do cukru oraz słodkiego mleczka kokosowego. Potrawy kuchni wietnamskiej są stosunkowo łatwe do przyrządzenia. Najchętniej wybierane są rozgrzewające, aromatyczne zupy na bazie z wyrazistego bulionu. W potrawach wietnamskich występują w sumie wszystkie smaki, a więc również ostry, gorzki i umami. Potrawy są bardzo różnorodne i stanowią istną ucztę dla podniebienia.
Jakie są najczęściej zamawiane wietnamskie dania?
Wśród najczęściej wybieranych dań wietnamskich nie sposób nie wymienić przede wszystkim zupy Pho. Jej podstawą jest mięsny bulion, a także makaron i dodatki. Zupa korzystnie wpływa na zdrowie i charakteryzuje się smacznym smakiem. Inną propozycją na posiłek jest Cao lau, które składa się z makaronu, wołowiny, kiełków i wywaru. W barze serwowane są także smaczne sajgonki – roladki z mięsem i warzywami owinięte w papier ryżowy smażone w oleju. Często wybieranym, nieskomplikowanym daniem jest Cha ca, czyli kawałki smażonej ryby podawane z przyprawami i łodygami kopru. Jako przekąskę można zamówić Banh mi – bagietki z warzywami i mięsem.
madam
0